Certificatele SSL, un serviciu extra al companiilor de hosting

Când vrei să dai viață planurilor tale de business în online, trebuie să alegi un serviciu de hosting. Decizia nu e ușoară, pentru că sunt atât de multe opțiuni! Iar ofertele sunt foarte asemănătoare. Serviciile extra rămân însă un criteriu de bază în alegerea unei firme care oferă servicii de găzduire web și domenii.

Dacă o astfel de firmă emite și certificate SSL, ai un motiv în plus să o treci pe lista scurtă. Dacă se mai și întâmplă să le ofere gratuit, ca parte a unui pachet extins, vei dori și mai mult să o iei în considerare. Până atunci însă, câteva întrebări la care să îți răspunzi…

Ce sunt certificatele SSL?

Certificatele SSL sunt un fel de act de identitate al unui site. Printre altele, indică faptul că acel site este cât se poate de legal și de bine intenționat, pentru că persoana juridică din spatele lui a fost verificată și identitatea ei a fost confirmată. Însă de departe cel mai important avantaj îl reprezintă securitatea pe care o oferă în materie de schimb de informații.

Certificatul SSL include și un protocol criptografic care codează informația transmisă între site și utilizatorii lui. Dacă este vorba despre un site pe care utilizatorii trebuie să se logheze, numele și parolele acestora sunt transmise de la browser-ul de internet cu care utilizatorii accesează site-ul către serverul pe care este găzduit site-ul.

În cazul unui site cu certificat SSL, informația este criptată înainte de a fi expediată. Dacă un hacker încearcă interceptarea ei, nu va putea să decodifice informația, astfel că datele transmise de utilizator sunt sigure.

Site-ul tău are nevoie de un certificat SSL?

Certificatul SSL este esențial pentru site-urile pe care utilizatorii introduc date. Dacă este vorba despre un simplu site cu prezentare de informații, faptul că site-ul nu are un certificat SSL nu reprezintă un risc în sine. Însă site-urile pe care se fac cumpărături online, unde se introduc informații financiar-bancare, au neapărată nevoie să achiziționeze și să instaleze un astfel de certificat.

În plus, pentru Google contează dacă site-ul tău are un SSL, dovadă că îți avertizează vizitatorii dacă nu ai un astfel de certificat. Unii utilizatori vor renunța să îți mai acceseze site-ul doar văzând acel mesaj, fără să îi înțeleagă semnificația.

Cum siguranța utilizatorilor este importantă pentru tine, ea trebuie să fie importantă și pentru cei care asigură găzduirea site-ului. De aceea, tot mai multe firme de găzduire web oferă și certificate SSL, printre alte facilități considerate extra. Numărul acestor facilități extra poate face diferența atunci când alegi cu cine să colaborezi. Iar dacă ai ales și găzduirea și domeniul de la aceeași firmă, ar trebui să iei în calcul și achiziționarea unui certificat SSL tot din același loc.

De ce să le achiziționezi de la aceeași companie

Acum că știi ce este un certificat SSL și te-ai convins că ai nevoie de unul, se mai pune doar problema să te hotărăști de unde îl achiziționezi. Recomandarea de a-l lua de la furnizorul de găzduire web are cel puțin două motive.

Cel mai evident ar fi acela că poți evita costurile suplimentare. Apoi, ai avantajul că primești o singură factură, de la un singur furnizor, în loc să colaborezi cu mai mulți și să trebuiască să ai mereu în vedere mai multe plăți.

Însă, peste toate acestea, capacitatea de a oferi certificate SSL de încredere reflectă și faptul că furnizorul de hosting respectiv este de încredere. Există o autoritate care reglementează activitatea firmelor care emit certificate SSL și care a considerat că furnizorul tău de hosting are instrumentele necesare pentru a-ți facilita acest serviciu. Cam greu să ignori toate aceste avantaje, nu-i așa?