Informații utile în alegerea unui serviciu de găzduire web de calitate

Calitatea serviciului de hosting determină tipul de experiență pe care o vor avea vizitatorii site-ului tău. Ca să îl acceseze rapid și în siguranță, ai nevoie de hosting bun, indiferent de domeniul de activitate al site-ului – blog, forum, magazin online etc. Însă cum recunoști și cum alegi un astfel de serviciu?

Cele trei reguli de bază presupun să:

  • Alegi în funcție de nevoile actuale;
  • Te asiguri că ai variante de dezvoltare, pentru viitor;
  • Iei în calcul serviciile suplimentare oferite de furnizorul de servicii de găzduire web.

Analizând problema mai în amănunt, în special dacă ești începător în domeniu, ar trebui să întrebi:

  • Ce interfață de administrare ți se va pune la dispoziție – cea mai cunoscută și mai accesibilă interfață, chiar și pentru persoanele mai puțin tehnice, o reprezintă cPanel-ul.
  • De cât spațiu de stocare vei beneficia – eventual poți discuta direct cu providerul despre planurile tale cu site-ul respectiv și să ceri recomandări privind cea mai bună opțiune.
  • Câte adrese de email poți să asociezi domeniului achiziționat – dacă vrei să îți abordezi afacerea online la modul cel mai serios, vei dori să ai adrese de e-mail personalizate pentru contact, comenzi, cariere etc.
  • Dacă asigură și un sistem de backup automat – având în vedere numeroasele pericole care par să pândească utilizatorii de internet la tot pasul, nu strică să te asiguri că ai mereu o copie actualizată a întregului conținut al site-ului.
  • Dacă oferă o gamă largă de servicii suplimentare – mai multe despre asta în secțiunea următoare!

Serviciile suplimentare la care ar trebui să ai acces

Într-un domeniu atât de competitiv, firmele de hosting se străduiesc să iasă în evidență prin adăugarea de facilități suplimentare. Acestea nu trebuie să fie neapărat gratuite, însă este recomandat să fie accesibile. La modul ideal, ar trebui să poți beneficia de:

DNS Anycast – asigură o încărcare rapidă a site-ului, indiferent de locul din care este accesat, dar și o protecție sporită, mai ales față de atacurile din categoria DDoS.

Backup cât mai frecvent actualizat – la modul ideal ar trebui să beneficiezi de backup zilnic. Providerii oferă frecvent opțiuni de backup anual, cu posibilitatea de restaurare a copiilor la intervale lunare.

SSL gratuit – cum certificatele SSL nu mai sunt de mult necesare exclusiv site-urilor de comerț electronic, este bine să ai unul și pentru site-ul tău, indiferent de domeniul de activitate.

Dintre ce soluții de găzduire web ai de ales?

Studiind ofertele, vei descoperi că anumiți termeni se repetă și că ideea de soluție de hosting nu se referă neapărat la un pachet personalizat de către furnizorul de servicii. Mai exact, vei avea de ales dintre soluții bazate pe:

  • Shared hosting – aceasta este cea mai accesibilă soluție din punct de vedere financiar, ideală pentru site-urile aflate la început, care abia își construiesc traficul;
  • VPS managed – această soluție reprezintă nivelul următor, în care poți beneficia de resursele pe care le-ai avea dacă ai deține propriul server pentru găzduirea site-ului, cu mențiunea că este administrat de către furnizorul de servicii de găzduire web;
  • VPS unmanaged – această soluție îți oferă cam aceleași resurse ca versiunea managed, mai puțin partea de administrare a sistemului, pe care va trebui să o acoperi tu sau să iei în considerare contractarea unui sysadmin în acest scop;
  • Server dedicat – această ultimă soluție îți pune, practic, la dispoziție, un server fizic dedicat și toate avantajele care derivă de aici.

Așa cum am sugerat deja, este recomandat să începi cu shared hosting dacă ești la început de drum. Însă vei dori să te asiguri că furnizorul la care apelezi te poate susține și dacă vei dori, la un moment dat, să faci trecerea către o soluție superioară personalizată, cum este VPS-ul sau chiar serverul dedicat.